Performance evaluation of single and doublefrequency low-cost gnss receivers in static relative mode - Bojorquez-Pacheco, Naccieli (Geodetski vestnik, 2023)
Z napredkom nizkocenovnih sprejemnikov GNSS z vgrajenimi sodobnimi zmogljivostmi se je odprlo še eno okno za raziskovanje učinkovitosti različnih nizkocenovnih sprejemnikov s pregledi njihove zmogljivosti in primernosti za različne geodetske namene. Glavni cilj te študije je oceniti učinkovitost določanja položaja eno- in dvofrekvenčnih sprejemnikov GNSS v kombinaciji z geodetskimi antenami v statičnem relativnem načinu glede na mehiške predpise. Zabeležena opazovanja so bila obdelana s statično relativno metodo z navezavo na permanentno postajo mehiškega nacionalnega inštituta za statistiko in geografijo INEGI. Rezultati raziskave, izvedene na razdalji 4 in 33 kilometrov od permanentne postaje, kažejo podobno natančnost za vse nizkocenovne sprejemnike. Za nizkocenovne sprejemnike GNSS NEO-M8T, NEO-6T in ZED-F9P so dobljene rešitve dosegle milimetrske horizontalne natančnosti z uporabo geodetske antene. Z modelom ZED-F9P je mogoče doseči visoko natančnost na večjih oddaljenostih od permanentne postaje. Pri vertikalni komponenti pa se pokaže, da je v vseh primerih slabša kot pri uporabi geodetskih sprejemnikov. Če se ne zahteva višja natančnost od petih centimetrov, v, lahko uporabimo tudi nizkocenovne sprejemnike GNSS.
Keywords: GNSS; low-cost receivers; nizkocenovni sprejemniki; static relative method; statična relativna metoda