Kompleksnost, literatura, znanost - Škulj, Jola (Primerjalna književnost, 2012)
Globlji vpogled v zapleten poetološki sistem modernizma, obdobja, ki se je izgrajevalo v ključnih historičnih prelomih, nanovo valoriziralo vlogo jezika in odkrilo ključen pomen gledišča v literaturi ali slikarstvu, pa tudi v znanosti (prim. Heisenberg), pomika vlogo humanistike v novo osvetljavo, tako da ne preseneča, da so jo v ponovnem pretresu znanosti kot enega od petih konkretnih kontekstov za novo produkcijo znanja in za uspešnost znanstvenih politik izpostavljali tudi v epistemoloških predpostavkah (Nowotny idr.). Literatura je vitalen segment žive pojavnosti in branja so neposreden izziv človeške avtopoetske adaptacije in identitetnega prevpraševanja. Razprava se osredotoča na dvoje temeljnih svojstev, na autopoiesis in njen smisel v poiesis, ter na potencial, ki ga imajo besedila v kompleksni življenjski dinamiki.
Keywords: književnost; literature; science; znanost; humanistika; jezik in zavest; modernizem; samoreferenčnost; samorefleksivnost; dialog