Pozitivni učinki telovadbe na sedečem delovnem mestu - Ocvirk, Tjaša (Šport (Ljubljana), 2017)
Ljudje smo se prilagodili tehnološkim spremembam in se poenotili s sedečim načinom življenja. Ta ima lahko negativne učinke na zdravje, ki jih je mogoče zmanjšati z redno telesno aktivnostjo. V prispevku smo predstavili problematiko sedečega delovnega mesta in opredelili pozitivne učinke telovadbe med delom. Raziskovalci ugotavljajo, da pozitivni učinki telovadbe na delovnem mestu segajo na fizično in mentalno področje. Telovadba je zmanjšala bolečine v mišično skeletnih strukturah, predvsem v ledvenem delu hrbtenice, ramenih in vratu. Mnogi preiskovanci so prav tako zaradi vadbe med delom povečali telesno aktivnost v prostem času in izboljšali sestavo telesa. Raziskave opisujejo znižanje deleža maščobe in holesterola v telesu, mnogi pa poročajo o izgubljenih kilogramih in obsegu okoli pasu. Posledično se je znižalo tudi tveganje za sladkorno bolezen. Poleg fizičnega zdravja raziskave poročajo o izboljšanem počutju, produktivnosti in manjšem deležu bolniške odsotnosti.
Keywords: corporate fitness; delovno mesto; gibalna dejavnost; health; sedeči način življenja; sedentary way of life; sport; šport; telovadba; zdravje