Aristofan i dva Škiljana - Slapšak, Svetlana (Monitor ISH, 2009)
Skupno delo Mladena Škiljana, očeta, Dubravka Škiljana, sina, ter pozneje Tamare Tvrtković, hčerke Dubravka Škiljana o Aristofanu (prevajanje, analize, interpretacije) je izjemen primer za refleksijo različnih aspektov študija antike: gre za originalnost, ki ostaja jezikovno in kulturno izolirana. Na tem primeru lahko beremo kulturni in znanstveni kolonializam, ki se - paradoksalno - oblikuje v evropskem kontekstu deprivilegiranosti zanimanja za antiko.
Keywords: Aristophanes, ok.445-ok.385 pr.n.št.; classical antiquity; antika; prevajanje; translation; kulturni kolonializem