Plazemska sterilizacija - Vesel, Alenka (Vakuumist, 2003)
Plazma postaja v zadnjih letih čedalje bolj zanimiva za sterilizacijo medicinskih in prehrambenih izdelkov ter raznih drugih (predvsem polimerov), ki so občutljivi za visoko temperaturo. Prednost plazme pred klasičnimi uveljavljenimi postopki sterilizacije je, da plazemska sterilizacija poteka pri sobni temperaturi, ne poškoduje predmetov oz. izdelkov, je ekološko neškodljiva in ne vsebuje toksičnih snovi, ki so človeku škodljive. Sterilizacija v plazmi poteka pod vplivom UV-žarkov in aktivnih delcev (atomi,radikali), ki uničujejo genetski material (DNA) mikroorganimov.
Keywords: hrana; medicinski instrumenti; plazma; sterilizacija