Interactional approach of cantilever pile walls analysis - Škrabl, Stanislav (Acta geotechnica Slovenica, 2006)
V članku so prikazane metode za geomehanske analize in projektiranje konzolnih podpornih konstrukcij. Vse podane rešitve temeljijo na metodi mejnih stanj in so uporabne pri analizah podpornih konstrukcij v tleh poljubnih geomehanskih lastnosti. Prikazana je posplošitev nekaterih obstoječih metod, ki temeljijo na predpostavki linearne porazdelitve vplivov in odporov, vendar za nekatere standardne primere nehomogenih tal ne dajejo zanesljivih rezultatov. Zato je podan predlog nove izboljšane metode, ki prav tako temeljina analizi mejnih stanj, vendar so pri razporeditvi aktiviranih vplivov in odporov upoštevane nekatere dodatne interakcijske soodvisnosti med podpornimi konstrukcijami in tlemi. Prednosti predlagane metode se kažejo predvsem pri analizah konstrukcij v heterogenih tleh, vpetosti v koherentne materiale in možnostih upoštevanja vplivov berme pred ter dodatnih površinskih obremenitev v zaledju podpornih konstrukcij. V takšnih bolj realnih primerih predložena metoda daje rezultate, ki so skladnejši z rezultati primerljivih elasto-plastičnih interakcijskih analiz po metodi končnih elementov ter so hkrati skladni tudi z rezultati že v literaturi objavljenih rešitev za primere v homogenih nekoherentnih tleh. Ker se v praksi skoraj vse podporne konstrukcije nahajajo v nehomogenih tleh, obstoječe metode pa dajejo natančne rešitve le za podporne konstrukcije v homogenih in nekoherentnih tleh, so prikazane rešitve bolj primerne in bolj uporabne za analize in projektiranje vpetih podpornih konstrukcij v geotehnični praksi.
Keywords: analize; geomehanika; metode; podporne konstrukcije