Wortbildungskonstruktionen als synthetische Strukturen und freie syntaktische Fügungen als ihre Entsprechungen - Piškur, Lea (Vestnik za tuje jezike, 2010)
Predmet raziskave tega prispevka sta dva jezikoslovna pojma - besedotvorne konstrukcije kot sintetične strukture na eni strani ter sintaktične zveze kot njihove ustreznice na drugi. Teoretični del vsebuje najpomembnejše pojme s področja jezikoslovja, ki so ključni za celostno predstavitev prispevka. Vsak pojem je ustrezno razložen, razčlenjen in opremljen s primeri. Empirični del obravnava sintetične strukture in sintaktične zveze (v slovenskem in nemškem jeziku), ki vsebujejo geografski element. Primerom sledijo podrobnejša analiza, medsebojna primerjava in rezultati. Na koncu sledita še praktična uporaba in analiza izbranega besedila.
Keywords: German; nemščina; Slovene; slovenščina; word formation; besedotvorje; besedotvorne konstrukcije; sintetične strukture; proste sintetične zveze; geografski elementi