Humor, ironija in groteska v delih Janka Messnerja - Borovnik, Silvija (Slavistična revija, 1997)
Literarno snovanje Janka Messnerja se nenehno giblje med literaturo in agitacijo, pri čemer je njegova odločitev za slednjo zavestna. Satirična agitacijska besedila z ozirom na občečloveško in politično satiro ter grotesko, pri tem pa se potrjujejo tudi številne odtujitve na ravni pisateljevega jezikovnega izražanja.
Keywords: Austria; Avstrija; Carinthian Slovenes; groteska; humor; humour; intencionalnost; koroški Slovenci; literarne študije; Messner, Janko, 1921-; satira; Slovene literature; slovenska književnost