Triestine literature between Slovenia and Italy - Pizzi, Katia (Primerjalna književnost, 2013)
V članku avtorica preučuje književnost, ki je na začetku dvajsetega stoletja nastala na območju med Slovenijo in Italijo. Ta književnost se zaradi paradigme svoje regionalne obrobnosti zdi še posebno sodobna. Srečku Kosovelu in Scipiu Slataperju pa kljub njuni proevropski naravnanosti ni uspelo uresničiti transkulturnih projektov na regionalni ravni.
Keywords: Kosovel, Srečko, 1904-1926; Trst; Slataper, Scipio, 1888-1915; Slovene literature; slovenska književnost; italijanska književnost; literarno obrobje; kulturna identiteta; transkulturalizem; literarne študije