Virtualni svetovi - Hrovat, Luka (Teorija in praksa, 1999)
Povzetek: Članek poskuša osvetliti nekatere sodobne probleme informacijske družbe, predvsem uporabo t.i. virtualnih svetov kot sta televizija ali internet. Izhodiščna teza pravi, da so simulakri zaprti svetovi, ki ne potrebujejo subjekta, da bi obstajali. Na nek način so taki svetovi perpetum mobile in produkt kapitalizma, ki jih je ustvaril s prav določenim namenom. Seveda je ta namen potrošniku na prvi pogled skrit, avtor pa poskuša osvetliti ravno ta skriti moment kapitalizma.
Keywords: navidezna resničnost; računalniška simulacija; hiperprostori; subjekt; television; televizija; potrošniška družba; simulaker