Prisotnost depresije v izbranih kritičnih poklicih v obdobju pandemije v Sloveniji - Selan, Žiga (Teorija in praksa, 2023)
Pandemija, ki jo je povzročil virus SARSCoV-2, Sloveniji ni prizanesla, nasprotno, terjala je dolgotrajen in izčrpavajoč odziv zaposlenih v nekaterih kritičnih poklicih. Ti so bili v obdobju pandemije, upoštevajoč omejitve in potrebe po povečanem obsegu dela, izpostavljeni vrsti dejavnikov, ki so zaznamovali njihovo zdravstveno počutje in splošno dobrobit. V članku predstavljamo – s pomočjo kvantitativnega merskega instrumenta pridobljene – samoocene zaposlenih v kritičnih poklicih (zdravstveno osebje, policisti/-ke, pripadniki/-ice Slovenske vojske) glede njihovega občutenja stresa, obremenitev in depresije, in sicer v izbranem obdobju pandemije, t.j. med marcem 2020 in junijem 2022. Raziskava pokaže, da je 30% anketirancev/-k v kritičnih poklicih občutilo depresijo. Nadalje, rezultati kažejo povezanost med depresijo in dejavniki pandemije (r = .567, p = < 0.01) pri vseh preučevanih poklicih.
Keywords: Covid-19; critical professions; depresija; depression; dobrobit; kritični poklici; mental health; pandemic; pandemija; policisti; stres; Stres (psihologija); stress; vojaško osebje; zdravstveni delavci