Fizikalne knjige v Turjaški knjižnici - Južnič, Stanislav (Knjižnica, 2006)
Opisane so fizikalne knjige ljubljanske Turjaške knežje knjižnice, uvrščene v razred filozofije. Posebej so izpostavljena znanstvena nagnjenja in usmeritve prvih lastnikov knjig, predvsem turjaškega grofa Volfa Engelberta in njegovega brata - kneza Janeza Vajkarda v začetku druge polovice 17. stoletja. Podrobno je raziskan pomen njunih nabav v luči mnogoterih tokov vedno bolj zastarele Aristotelove fizike, vplivov protestantov, ki sta jim do najstniških let pripadala tudi sama, piscev iz različnih meniških redov, članov sodobnih akademij na čelu z Galilejevo akademijo dei Lincei in raziskovalcev "nadnaravnih" pojavov kot prednikov moderne nove znanosti. Knjižnica služi kot osnova za razmišljanje o fizikalnih prepričanjih Turjačanov kmalu po njihovi vrnitvi v katoliško vero in še posebej o njihovem odnosu do znanstvenih novosti. Našteti so sedanji lastniki nekdanjih turjaških knjig v ZDA in Evropi. Turjaška knjižnica je primerjana z drugimi podobnimi zbirkami v Evropi.
Keywords: zasebne knjižnice; knjižnični fondi; philosophy; filozofija; fizika; physics; Turjačani; Auerspergi(rodbina); zgodovinski pregledi