Razmah in napredek Maribora v času županovanja dr. Josipa Leskovarja (1924-1928) - Friš, Darko (Acta Histriae, 2018)
Prispevek obravnava županovanje dr. Josipa Leskovarja, ki je bil na čelu mariborske občine med letoma 1924 do 1928. S svojimi vizionarskimi idejami in umnim vodenjem mestne politike je Maribor v njegovem županskem mandatu dosegel velik napredek predvsem v oblikovanju zunanje podobe mesta, ki se je razširilo in moderniziralo ter postajalo vse bolj "velemestno". Obenem je z Leskovarjevo veščo vodeno politiko na socialnem in stanovanjskem področju Maribor postal novi dom množici priseljencev. Pričujoča razprava na podlagi arhivskega gradiva, ki ga hrani Pokrajinski arhiv v Mariboru, ter analize relevantnih časnikov prinaša začetni prispevek o delovanju mestne politike oz. župana v obravnavanem obdobju in je zastavljena kot uvod za nadaljnjo poglobljeno raziskavo in celovito oceno političnega delovanja tega izredno umnega politika, ki je po koncu druge svetovne vojne padel v pozabo.
Keywords: gospodarstvo; komunalni razvoj; Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev; Leskovar, Josip; Maribor; Narodni blok; Slovenska ljudska stranka; urbanizem; vodenje mesta; volitve za župana; župani