Motnje odvajanja blata pri bolnikih po možganski kapi - Bizovičar, Nataša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Motnje odvajanja blata so pogoste pri bolnikih po možganski kapi (MK) in so povezane s slabšo kakovostjo življenja ter socialno izolacijo bolnikov ter skrbnikov v akutnem in kroničnem obdobju po MK. Zaprtje je prisotno pri 30-60 % in nehotno uhajanje blata pri 30-40 % bolnikov. Neposredna povezava med MK in motnjami odvajanja blata še ni pojasnjena. Na zaprtje in nehotno uhajanje vplivajo številni primarni ter sekundarni vzroki. Pozornost je potrebno posvetiti predvsem tistim vzrokom, ki se lahko ponavljajo. Po podatkih iz literature so motnje odvajanja blata po MK bolj povezane s slabšo pokretnostjo, slabšim funkcijskim stanjem, odvisnostjo od pomoči drugih oseb pri dostopu do stranišča ter z uporabo zdravil kot z lokalizacijo MK. V literaturi je zelo malo randomiziranih kontroliranih raziskav, ki bi primerjale različne terapevtske ukrepe ter zdravila pri obravnavi nehotnega uhajanja in zaprtja po MK. Dosedanje raziskave so slabe kakovosti. V literaturi se priporoča strukturiran individualiziran stopenjski multidisciplinarni pristop s poudarkom na programu reedukacije črevesa in uporabi odvajal. Pregledni članek opisuje epidemiologijo, vzroke, diagnostiko ter zdravljenje nehotnega uhajanja in zaprtja po MK.
Keywords: constipation; Fecal Incontinence; incotinence; inkontinenca blata; možganska kap; Stroke; therapy; tratment; zaprtje; zdravljenje