Malignant lymphomas of the testis - Berkmen, Ferhat (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. Namen študije je bil analizirati bolnike z malignim limfomov testisov, oceniti pomen imunocitokemičnega barvanja pri potrjevanju histološkediagnoze in ugotoviti učinkovitost zdravljenja. Bolniki in metode. Pregledali smo podatke o desetih bolnikih z malignim limfomom testisov in ugotavljali incidenco bolezni, histološke značilnosti, način zdravljenja in potek bolezni po zdravljenju. Rezultati. Med leti 1984 in 1999 smo ugotovili 10 bolnikov z malignim limfomov testisov. Tumor se je pojavil bilateralno simultano pri 4 bolnikih, metahrono pri 2, pri 2 pa kot ponovitev bolezni. Preostali 4 bolniki so imeli unilateralni tumor. Nobeden ni imel povišanih tomorskih markerjev AFP in beta-HCG, pravtako niso imeli predhodnega kriptorhizma. 8 bolnikov je bilo mlajših od 50 let. 5 bolnikov je imelo difuzni ne-Hodgkinov limfom visoke malignostne stopnje, 3 srednje in 2 bolnikanizke. Vsi bolniki so bili začetno zdravljeni z radikalno orhiektomijo in glede na klinični stadij bolezni tudi s kemo- in radioterapijo. 5 od 10 bolnikov je še živih, brez znakov bolezni od 9 do 62 mesecev sledenja bolezni.Preostalih 5 bolnikov je umrlo v 3 do 42 mesecih. Zaključki. Maligni limfom testisov je klinično podobna bolezen kot germinalni tumor testisov ter predstavlja približno 5% vseh tumorjev testisov in 1% vseh limfomov. Od germinalnega tumorja testisov se razlikuje v naslednjih točkah: (1) Maligni limfom testisov se običajno pojavlja v srednjih letih, (2) tumorska markerja AFP in (beta-HCG sta v mejah normale, (3) izjemno redko se pojavi pri kriptorhizmu, (4) potrebno je zgodnje sistemsko zdravljenje, samo skrbno sledenje bolnikov po kirurškem zdravljenju ni priporočljivo, (5) prognoza je slaba. Potrebno je uporabiti imunohistokemično barvanje (LCA) za potrditev histološke diagnoze, kar omogoča načrtovanje ustreznega zdravljenja.
Keywords: Chemotherapy, Adjuvant; Diagnosis; Germinom; Germinoma; Kemoterapija pomožna; Limfom; Lymphoma; Lymphoma, Non-Hodgkin'S; Orchiectomy; Orhiektomija; Preživetje, analiza; Radioterapija; Radiotherapy; rak (medicina); Survival Analysis; Testicular Neoplasms; testis; Testis, novotvorbe; Therapy; Tumor Markers, Biological; Tumorski označevalci biološki