The pre-enlightenment formation of the emerging modern scientific episteme and building community from mythical discourse - Tratnik, Polona (Acta Histriae, 2022)
Namen tega prispevka je skozi študije primerov pokazati, kako so starodavni miti igrali vlogo pri utrjevanju identitete in izgradnji skupnosti v obdobju pred razsvetljenstvom. Zanimanje za grško in rimsko antiko je bilo v sedemnajstem stoletju veliko. Miti so imeli pri tem pomembno politično vlogo. Avtorica članka zagovarja tezo, da so trije intelektualci, Janez Vajkard Valvasor, Janez Ludvik Schönleben in Janez Gregor Dolničar, gradili kolektivni spomin na argonavtski nastanek Ljubljane, z namenom čaščenja in slavljenja dežele Kranjske. Valvasor je raziskoval tudi kraške naravne pojave, pri čemer je naletel na mitski diskurz, ki ga je želel preseči in svoj znanstveni pristop zgraditi na racionalnem mišljenju nastajajočega modernega znanstvenega epistema, a je pri tem prav tako, kot so izvajali zgodovinopisno raziskovanje, črpal iz mitskega.
Keywords: Dolničar, Janez Gregor; Emona; kolektivni spomin; Kranjska; Ljubljana; miti; mitski diskurz; moderni znanstveni epistem; predrazsvetljenstvo; Schönleben, Janez Ludvik; Valvasor, Janez Vajkard