Pouk književnosti v osnovni in srednji šoli pri generaciji "Z" - psihološka perspektiva - Pečjak, Sonja (Jezik in slovstvo, 2019)
V prispevku prikazujemo (psihološke) značilnosti zdajšnje generacije učencev - osnovnošolcev in dijakov, imenovane generacija "Z". Pri tem smo izhajali iz predpostavke, da jih moramo, če želimo zanje oblikovati učinkovit pouk književnosti, najprej poznati in razumeti. Nekatere najbolj izstopajoče značilnosti današnjih učencev (kot so npr. njihova globalna, digitalna, socialna in vizualna usmerjenost) povezujemo z didaktičnimi pristopi k pouku književnosti. Pri tem poudarjamo tudi pomembnost učiteljevega razumevanja mehanizmov motiviranja učencev za učinkovito poučevanje književnosti.
Keywords: generacija Z; književnost; motivacija; osnovne šole; pedagoška psihologija; pouk književnosti; srednje šole; učenje