Kašmir - od raja do vojne - Lozinšek, Marko (Geografski obzornik, 2005)
Kašmir, v preteklosti prinčevska država, ki so ji vladali hindujski maharadže,je od leta 1949 politično razdeljen med Indijo in Pakistan, provinco Aksai Chin pa je leta 1962 okupirala Kitajska. Od izbruha spopadov v letu 1989 je v nasilju umrlo najmanj 50.000 ljudi. Članek analizira politično nestabilnost Kašmirja kot kriznega območja (predvsem v indijski zvezni državi Džamu in Kašmir).
Keywords: politična geografija; mednarodni konflikti; etnični konflikti; reševanje konfliktov; krizna žarišča; Kašmir