Novelirani instituti delniškega prava glede upravljavske in kapitalske strukture ter uveljavljanja pravic manjšinskih delničarjev in upnikov - Kocbek, Marijan (Podjetje in delo, 2015)
Avtor obravnava novelirane institute, ki jih prinaša ZGD-1I glede upravljavskih in kapitalskih vprašanj ter uveljavljanja pravic manjšinskih delničarjev in upnikov. Pri tem izpostavlja spremenjeno ureditev uveljavljanja odškodninske odgovornosti organov vodenja in nadzora, ki poudarja varstvo manjšinskih delničarjev. Opozarja, da novela ni vključila prvotnega predloga, da se v zvezi s tem uredi tudi tako imenovano pravilo podjetniške presoje (ali business judgment rule), ki ga je domača sodna praksa sicer že uveljavila. Novela ZGD-1I prinaša bistvene novosti predvsem glede delovanja in pristojnosti nadzornih svetov, povezanih z revizijo ter revizijsko komisijo, kot fakultativna možnost pa se uzakonja tudi tako imenovana notranja revizija. Glede kapitalskih vprašanj avtor izpostavlja novo ureditev možnosti določanja cene delnic pri njihovi javni izdaji na podlagi tako imenovanega "book buildinga". Kot pozitivno predstavlja omejitev višine pogojnega povečanja osnovnega kapitala na 10 odstotkov, kadar se ta uporabi za namene uresničitve oziroma izdaje tako imenovanih delniških opcij za poslovodstvo, nadzornike ali delavce delniške družbe. Številne zakonske spremembe dopolnjujejo posamezne korporacijskopravne institute; prispevale bodo k učinkovitejšemu uveljavljanju pravic manjšinskih delničarjev ter varstvu upnikov v korporacijskih razmerjih.
Keywords: delniške družbe; nadzorni organi; odškodninska odgovornost; revizija; vodenje