Bolečina odraščanja - Lavrenčič Vrabec, Darja (Otrok in knjiga, 2001)
Tabu teme so v mladinsko književnost začele "prihajati" sorazmerno pozno, šele v 60. letih 20. stoletja. Eden od razlogov za to zamudo je dejstvo, da je mladinska književnost dolgo časa pripadala prvenstveno področju pedagogike.Na omenejno problematiko se močno navezuje pojmovanje koncepta otroštva in mladosti, etike ter vprašanje cenzure. Proces ubesedovanja tabu tem se je nadaljeval in krepil v 70. in v 80. letih in v 90. letih doživel svoj višek. Če je bil prvi tabu, ki se ga je lotila mladinska književnost, spolnost, pa velja, da so v naslednjih letih in desetletjih vanjo vdirale vedno nove in nove "težke teme". Danes se zdi, da obstajata samo še dva tabuja: religija in politika. Tabu teme, ki so se najprej čisto legitimno uveljavile v mladostniškem romanu (že v 60. letih), so v kasnejših desetletjih (80.in zlasti 90. leta) začele "prihajati" tudi v slikanice in v leposlovje za mlade bralce od 9. leta dalje. Meje sodobne proze za najstnike so dandanes skoraj zabrisane (zlasti med srednjo in višjo stopnjo). prav tako so pogosto zabrisane meje med mladinsko in "odraslo" književnost. Bolj kot pri sami tematiki je razlika očitna v zahtevnosti pripovednega sloga in zunanjem obsegu. Današnji mladi ljudje imajo tudi pravico do obstoja angažirane literature, če je ta v resnici literatura v pravem pomenu besede. Torej, nič več skrivnosti.
Keywords: mladinska književnost; young adult literature; tematika; sexual intercourse; spolnost; nasilje; droge; tabuji