Pravni učinek vpisa družbenika v register - Prostor, Jerneja (Podjetje in delo, 2022)
Z novelo ZGD-1I je skušal zakonodajalec zagotoviti ažurnost registrskih vpisov družbenikov družb z omejeno odgovornostjo. S tem ciljem je spremenil domnevo, kdo se v razmerju do družbe šteje za imetnika poslovnega deleža. Po noveli je to le tisti, ki je vpisan v sodni register. Avtorica se v prispevku opredeli do nekaj stališč, sprejetih v zvezi s to spremembo v literaturi in sodni praksi. Ugotovi, da ima vpis družbenika v register še vedno deklaratorni učinek in da ne vpliva niti na imetništvo poslovnega deleža niti na okoliščino, kdo je upravičeni nosilec korporacijskih pravic. To tudi pomeni, da mora družba na skupščino vabiti družbenike, kar ne pomeni nujno tistih, ki so kot družbeniki vpisani v sodni register. Domneva je namreč izpodbojna. V nadaljevanju avtorica obravnava tudi pomanjkljivosti v pravni ureditvi, ki so posledica omenjene spremembe domneve.
Keywords: amendment ZGD-1I; amendment ZGD-1K; družba z omejeno odgovornostjo; entry of a member in the register; invitation to the general meeting; limited liability company; novela ZGD-1I; novela ZGD-1K; prenos poslovnega deleža; transfer of business share; vabilo na skupščino; vpis družbenika v register