Kulturne značilnosti slovenskih elit v luči evropskih integracijskih procesov - Tomšič, Matevž (Družboslovne razprave, 2006)
V članku se avtor ukvarja z analizo kulturnega profila slovenskih tranzicijskih elit v kontekstu vključevanja Slovenije v Evropsko unijo. Pri tem ga še posebej zanimajo tiste kulturne značilnosti, ki najbolj vplivajo na to, kako elite opravljajo svojo vlogo nosilca družbene modernizacije. Predvideva, da imajo pri vključevanju v Evropsko unijo elite dvojno vlogo: po eni strani so zastopniki nacionalnih teženj in interesov v evropskem prostoru,po drugi strani pa so dejavnik "evropeizacije" družbe (uvedba evropskih standardov). Ugotavlja, da kljub njihovi relativni uspešnosti v tem procesu obstajajo določene pomanjkljivosti, ki so posledica tako zgodovinskega razvoja kot strukturiranosti političnega prostora v tranzicijskem obdobju in ki sprožajo skepticizem glede razvojne vloge elit.
Keywords: Elite; European Union; Evropska unija; Elites; Politična kultura; Political culture; Modernizacija; Modernization; Slovenia; Slovenija; politične elite; nacionalna identiteta; evropska identiteta