Wrongful birth with special regard to Hungary - Julesz, Ma´te´ (Medicine, law & society, 2025)
Čeprav so tožbe glede neupravičene nosečnosti in neupravičenega življenja zavrnjene na madžarskih sodiščih, je tožba glede neupravičenega rojstva dovoljena. Skladno z enotno odločitvijo Sodišča EU v zadevi 2/2022, se odškodnina zaradi neupravičenega rojstva zmanjša na stroške vzgoje invalidnega otroka, od česar se odštejejo možni stroški vzgoje zdravega otroka. Kritika pravic invalidov je zelo močna, od ZDA do EU. Kljub temu pa kršitev osebne pravice staršev do načrtovanja družine zahteva odškodnino v EU in številnih zveznih državah ZDA. Tožba zaradi neupravičenega rojstva ne diskreditira dostojnosti invalidnega otroka.
Keywords: abortion rights; damages; disability rights critique; human rights; reproductive rights