Nespecifična bolečina v križu - Doupona, Tajda (Medicinski razgledi, 2023)
Bolečina v križu je zelo pogosto stanje. Spremljajo jo lahko mišična napetost ali otrdelost v ledvenem predelu, ki se lahko širi v eno ali obe nogi, manjša fizična zmogljivost in duševna prizadetost. Zanjo pogosto ne najdemo jasnega vzroka, zato je zdravljenje nespecifične bolečine v križu težavno. Za njeno razumevanje moramo poleg bioloških okvirjev upoštevati tudi psihološke in družbene dejavnike. Po tem načelu bi moralo potekati tudi zdravljenje, vendar je najpogosteje le simptomatsko. Pri farmakološkem zdravljenju uporabimo enostavne analgetike, za opioide se odločimo redko. Ob prisotni nevropatski bolečini so zdravila izbora antidepresivi in antiepileptiki, bodisi zaviralci kalcijevih bodisi natrijevih kanalčkov. Pogosto izvajamo tudi nefarmakološke ukrepe, kot so akupunktura, transkutana električna stimulacija, medicinska hipnoza, v poštev pridejo še psihološka terapija, manipulacija hrbtenice, površinsko gretje s toploto, zdravljenje z laserjem, nateg (trakcija), kineziotaping, itd. Včasih se odločimo za invazivni pristop k zdravljenju. Lahko izberemo blokado prožilnih točk, blokado mediane veje zadnje veje hrbtenjačnih (spinalnih) živcev in živčnih korenin, prekinitvijo (denervacijo) oz. operacijsko sprostitvijo (nevrolizo) mediane veje zadnje veje hrbtenjačnega živca (radiofrekvenčna ablacija) ali epiduralno blokado. Pri bolnikih s težko obvladljivo bolečino v križu je potreben interdisciplinaren pristop. aBSTRaCT
Keywords: intravenous application; intravenski vnos; ultrasoun; ultrasound contrast agent; ultrazvočno kontrastno sredstvo; ultrazvok