Problematika dolgoročne hrambe spletnih strani - Dečman, Mitja (Knjižnica, 2011)
Svetovni splet je danes porazdeljena zbirka spletišč, ki so dostopna po internetu kjerkoli na svetu. Njegova vsebina se neprestano spreminja, nove informacije zamenjujejo stare, kar povzroča izgubljanje velike količine podatkov in posledično izgubo znanstvene, kulturne in druge dediščine. Neopazno je pogosto ogrožena tudi pravna varnost oseb. Kako rešiti pomembne podatke v svetovnem spletu in jih dolgoročno hraniti in ohraniti za prihodnost, je danes velik izziv. Kljub temu, da so nekatere dobre prakseže razvite, je vprašanje celovite rešitve za celoten nacionalni okvir še vedno neodgovorjeno. Članek predstavlja problematiko hrambe spletnih strani tako s tehničnega kot tudi z organizacijskega vidika. Opredeljuje faze zajema spletnih strani in njihove hrambe, pri čemer prikaže rešitve in dobre prakse, ki so na voljo po svetu, ter strateške okvire, ki so jih nekatere razvite države vzpostavile za reševanje te problematike. Predlaga nekaj konceptualnih korakov, ki bi jih bilo treba opredeliti v Sloveniji kot okvir za vse ustvarjalce dokumentov v spletnem okolju ter tako prispevati k ozaveščanju glede problematike in lajšanju težav vsem, ki se s to problematiko srečujejo danes ali pa se bodo v prihodnosti.
Keywords: digitalni arhivi; digitalni viri; dolgoročna hramba; trajno ohranjanje; spletne strani; zajemanje