Another Neolithic in Holocene Japan - Nishida, Masaki (Documenta Praehistorica, 2002)
Na japonskem otočju so se pred okoli 10 000 leti pojavile majhne, stalno naseljene vasi, ki so se preživljale z lovom, nabiralništvom, ribolovom in obdelovanjem zemlje. Ta življenjski stil ljudstva Jomon se je nadaljeval okoli 7000 let brez večjih sprememb v materialni kulturi, načinu preživljanja in velikosti vasi, dokler ni prišlo do difuzije kontinentalne civilizacije na Japonsko pred okoli 2500 leti. To kaže,da je bila prvotna stalno naseljena družba obdobja Jomon zelo stabilna, kar za civilizirano družbo po tem času ni bilo značilno. V prazgodovini na Japonskem lahko stalno naseljeno družbo ločimo na dve fazi: stalna naseljenost s stabilnostjo in stalna naseljenost z nestabilnostjo (civilizirana družba). Zato je mogoče reči, da pojav stalne naseljenosti in obdelovanja zemlja nista neposredno povezana s pojavom civilizacije.
Keywords: archaeology; arheologija; neolitik; Jomon obdobje; civilizacija; civilization