Izobraževanje informatikov: uspehi, pasti, priložnosti - Györkös, József (Uporabna informatika (Ljubljana), 1998)
Cilj prispevka je vzpodbuditi javnost v Sloveniji k prepoznavanju obstoječih uspehov na področju izobraževanja informatikov in hkrati na podlagi opažanj o obstoječih pomanjkljivostih vzpostaviti zavedanje o potrebi po skladnem, vendar hkrati dovolj odprtem pristopu k izobraževanju. Prispevek temelji na avtorjevih subjektivnih izkušnjah, ki niso podane v formalnem/kurikularnem okviru, temveč s perspektive nenehnega sodelovanja med učiteljem, učencem in okoljem s polnim zavedanjem o možnosti zamenjave vlog. Zamenjava vlog pomeni odprtost do sprememb, ki izhajajo iz okolja in so plod nenehne interakcije posameznikov s tehnologijo, ki jo sami ustvarjajo. Učeča družba je vabljiv slogan, otipljiv in možen pa postane šele v družbi, ki je dovolj odprta in hkrati zavestno usmerjena v pozitivno evolucijo.
Keywords: informatika; izobraževanje; učni programi