Modeliranje povezanega zidovja z numeričnim 3D-modelom - Krtinić, Nemanja (Gradbeni vestnik, 2024)
Z naprednim numeričnim modelom smo raziskovali potresni odziv sodobnega povezanega zidovja iz votlakov z velikimi luknjami za toplotno izolacijo, ki je zlepljeno s poliuretanskim lepilom namesto z malto. Razvoj numeričnega modela je temeljil na eksperimentalnih rezultatih dveh testov zidov pri ciklični strižni obtežbi s konstantno tlačno obremenitvijo, za modeliranje pa smo uporabili program Abaqus. Razviti 3D-model je dobro napovedal globalni odziv v obliki potisne krivulje sila-pomik ter razvoj in vrsto poškodb v zidovju in v zidnih vezeh. Ker so bile navpične zidne vezi tanjše od zidovja, so se na stiku zidovja in vezi pojavile posebne poškodbe. Tudi te poškodbe je model uspešno reproduciral.
Keywords: civil engineering; confined masonry; gradbeništvo; hollow clay block; numerical modelig; numerično modeliranje; opečni votlak; potresna odpornost; povezano zidovje; PU glue; PU lepilo; seismic resistance