Regional disparities in health-seeking behaviour in Nigeria - Osakede, Uche Abamba (Managing global transitions, 2025)
Regionalne razlike v socioekonomskih dejavnikih oblikujejo vedenje pri iskanju zdravstvene oskrbe. Ta raziskava je preučevala iskanje zdravstvene oskrbe v severni in južni Nigeriji ter vlogo socioekonomskih dejavnikov pri tem iskanju. Podatki so bili pridobljeni iz četrtega vala splošnega anketiranja gospodinjstev po žetvi 2018/2019, ki je zajelo približno 5.000 gospodinjstev. Uporabljeni sta bili logistična regresija in test hi-kvadrat (?2). Ugotovitve kažejo, da ljudje zdravstveno oskrbo iščejo večinoma pri zasebnih ponudnikih, zlasti na jugu. Med regijami ni bilo ugotovljenih pomembnih razlik med uporabo formalne in neformalne oskrbe. Starejši odrasli se zanašajo na neformalne ponudnike, kot so tradicionalni zdravilci in verski centri. Dohodek gospodinjstva pomembno vpliva na izbiro ponudnika, medtem ko je spol pomemben predvsem na severu, kjer ženske javne ustanove uporabljajo pogosteje kot zasebne. Daljše razdalje in čakalne dobe povečujejo verjetnost uporabe javnih ustanov, medtem ko huda bolezen spodbuja zanašanje na javne ponudnike. Politike bi morale izboljšati dostop do formalne zdravstvene oskrbe za starejše odrasle, okrepiti javne ustanove za obvladovanje hudih bolezni in zdravja žensk, zlasti na severu, ter zaostriti nadzor nad zasebnimi ponudniki, zlasti na jugu, da se zagotovi kakovostna zdravstvena oskrba.
Keywords: formal and informal health care; formalna in neformalna zdravstvena oskrba; health-seeking behaviour; javna in zasebna zdravstvena oskrba; Northern and Southern Nigeria; public and private health care; severna in južna Nigerija; vedenje pri iskanju zdravstvene oskrbe