Early Neolithic jar burials in southeast Europe - Bacvarov, Krum (Documenta Praehistorica, 2006)
Tipičen element zgodnjega simbolizma poljedelcev, pokop v posodi, se je pojavil na začetku procesa neolitizacije jugovzhodne Evrope. Zgodnji razvojteh pokopov kaže dve kronološki stopnji: zgodnje neolitsko jedrno območje v dolinah rek Strume in Vardarja ter zahodnih Rodopih in mlajše, pozno/končno neolitske in/ali zgodnje bakrenodobne pokope - odvisno od terminologije, razpršene v regiji. V razpravi analiziramo najstarejše žarnegrobove in jih v kontekstu izvora teh grobnih praks, primerjamo s pokopi v centralni Anatoliji.
Keywords: jugovzhodna Evropa; Anatolija; arheološke najdbe; neolitik; pokopavanja; pokopi; žarna grobišča; kultura žarnih grobišč