O prodaji in izvozu premične kulturne dediščine - Tomažič, Jana (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 1993)
Dvaindvajsetega aprila 1992 je Posavski muzej Brežice na pobudo kustodinje Ivane Počkar in v sodelovanju s Slovenskim etnološkim društvom pripravil pogovor o prodaji in izvažanju premične kulturne dediščine s podnaslovom O varuhu spomenikov ali o psu čuvaju, ki sme lajati. Pogovor je vodil Marko Terseglav. Povzetek je zapis problemov, podatkov in predlogov, ki so bili izpostavljeni na posvetu. Navedeni so brez posameznih omemb govornikov, saj si misli ne nasprotujejo in se delno prekrivajo.
Keywords: congresses; ethnology; etnologija; movable heritage; posvetovanja; premična dediščina; preservation of monuments; spomeniško varstvo