Variation and change in the grammatical marking of stance - Godnič Vičič, Šarolta (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Znanstveni članki so kot žanr dobro preučeni po posameznih vedah in v različnih jezikih, vendar raziskave redkeje načenjajo vprašanja diahronega spreminjanja in intradisciplinarnega variiranja tega akademskega žanra. Cilj tega prispevka je razkriti spreminjanje in variiranje znanstvenih člankov v angleškem jeziku na multidisciplinarnem raziskovalnem polju turističnih študij z vidika vrednotenja propozicij s pomočjo stavčne strukture z besedo "that". Korpusna analiza besedil se osredotoča na obdobje med 1995 in 2010. Izsledki raziskave kažejo na diahrono spreminjanje rabe te stavčne strukture vrednotenja v primerih, ko trditve vrednotijo glagoli, pa tudi v pomenih, ki jih vrednotenja izražajo. Ugotovljeno je bilo tudi variiranje v rabi stavčne strukture vrednotenja med revijami.
Keywords: besediloslovje; diahrono spreminjanje; stavčne strukture vrednotenja z "that"; Text linguistics; variiranje; vrednotenje; znanstveni članki