Podrobnejša pravila varstva upnikov in manjšinskih delničarjev v koncernskem pravu (povezane družbe in podjetniška pogodba) - Podgorelec, Peter (Podjetje in delo, 2015)
Avtor obravnava novosti, ki jih je novela Zakona o gospodarskih družbah - ZGD-1I uveljavila na področju koncernskega prava. Spremembe in dopolnitve zakona so obsežne in se nanašajo na vse tipe povezav med družbami. Vendar pa koncept koncernskega prava ostaja nespremenjen in še naprej temelji na nemškem modelu. Z novelo ZGD-1I se odpravljajo dosedanje pomanjkljivosti, v določenih delih tudi neustreznost in nejasnost dosedanje ureditve. Med novostmi, ki se nanašajo na dejanski koncern, je treba izpostaviti predvsem ureditev sestavin poročila o odvisnosti, njegove revizije ter možnosti posebne revizije. Pri pogodbenem koncernu in vključitvi so bile dodane določbe, ki bodo omogočile boljše informiranje delničarjev oziroma družbenikov. Zelo pomembne so tudi nove določbe o pogojih za razpolaganje z zahtevkom za povračilo škode oziroma z zahtevkom za poravnavo izgube.
Keywords: dolgovi; koncerni; pravno varstvo; upniki