Vpliv delujočih in opuščenih rudnikov kovin in topilniških obratov na okolje v Sloveniji - Budkovič, Tomaž (Geologija, 2003)
V Sloveniji je 49 rudnikov barvastih kovin, od katerih so štirje večji Idrija,Mežica-Topla, Litija in Žirovski vrh, ter 25 predelovalnih obratov in topilnic, ki so delovale predvsem v okolici večjih rudnikov (Idrija, žerjav, Celje). V bližini rudnikov je delovalo tudi 33 železarn, iz katerih so se razvile tri večje, ki obratujejo še danes (Jesenice, Ravna na Koroškem, Štore). Rudo so dolga leta tudi uvažali in jo pri nas samo predelovali. Z dosedanjimi raziskavami v okolici večjih rudnikov je bilo ocenjeno, da je na površini približno 80 km2 presežena kritična meja vsebnosti težkih kovin v tleh.
Keywords: geokemija; kemična sestava; onesnaženost tal; onesnaževanje; rudniki; Slovenia; Slovenija; težke kovine; tla