Iskanje novih terapevtskih tarč za zdravljenje raka - Trop, Špela (Placebo, 2023)
V zadnjih letih se število bolnikov z rakom povečuje, kar zahteva nove pristope k zdravljenju. Ena izmed učinkovitih terapevtskih možnosti je imunska terapija, ki temelji na aktivaciji imunskega sistema posameznika, kar omogoča napad na rakave celice. Kot novejšo tarčo imunske terapije v članku izpostavljamo protein STAT3 in uporabo molekule mRNA. Poleg tega pa se iskanje novih učinkovin usmerja tudi v energijski metabolizem rakavih celic, saj ta odpira kar nekaj priložnosti za razvoj učinkovitih protitumorskih zdravil. V prispevku smo se osredotočili na tri pomembne dele metabolizma rakavih celic, ki jih lahko zaviramo. Z odkrivanjem novih tarč v terapiji raka se povečuje upanje za učinkovitejše zdravljenje pacientov in zmanjševanje bremena njihovih bolezni.
Keywords: imunoterapija; Metabolizem; mRNA; Rak (medicina); STAT3; Zdravljenje