El tiempo cíclico en la novela Instinto de Inez de Carlos Fuentes - Sekulić, Mirjana (Verba hispanica, 2012)
V članku avtorica raziskuje pojmovanje časa v romanu Instinto de Inez (Inezin nagon) mehiškega pisatelja Carlosa Fuentesa in analizira tehniko časovne superpozicije, ki tvori kronološko nedoločnost in katere vidik predstavlja temo reinkarnacije ter tako ustvarja občutek ustavljenega časa. Ta tehnika lahko temelji na sočasnem predstavljanju različnih zgodovinskih trenutkov, se pravi v pričujočem primeru zgodovinskih in predzgodovinskih. Avtorica razmišlja tudi o semantičnih značilnostih uporabljenih glagolskih časov, predvsem o uporabi oblike "ti" s prihodnjikom. Članek skuša preveriti rabo cikličnega časa v romanu kot pripovedne tehnike, s katero pisatelj zanika optimistično idejo o "napredku" in prikazuje tisto stvarnost, ki se samo navidezno spreminja, medtem ko ostaja bistvo nespremenjeno. Članek ponuja razmislek o problemu časa, zgodovine, spomina, usode in smrti.
Keywords: Fuentes, Carlos: Instinto de Inez; mehiška književnost; čas; ciklični čas; memory; spomin; literarne študije