Leaf geometric characteristics of Monstera deliciosa - Long, Risheng (Strojniški vestnik, 2026)
Za podaljšanje življenjske dobe kotalnih ležajev in izboljšanje zanesljivosti pripadajočih mehanskih sistemov je bilo po navdihu listov rastline Monstera deliciosa zasnovanih enajst biomimetičnih teksturnih vzorcev. Ti vključujejo različne geometrijske značilnosti listov, kot so listne žile, eliptične odprtine in njihove kombinacije, ki so bile z lasersko teksturiranjem površine izdelane na tekalni stezi podložke valjčnih aksialnih ležajev. Vpliv teh vzorcev, navdihnjenih z listi, na tribološke lastnosti in vibracije, povzročene s trenjem, je bil sistematično preučen v pogojih pomanjkljivega mazanja. Rezultati kažejo, da je bil v začetnih fazah preizkušanja opažen izrazit »učinek superpozicije« v vibracijskih signalih, ki pa se je s časom zmanjšal. Večja razmerja stranic eliptičnih odprtin niso izboljšala triboloških lastnosti biomimetičnih tekstur. Pri večjih eliptičnih površinah so ležaji izkazovali manjšo obrabo, vendar višje povprečne koeficiente trenja in večja nihanja vibracijskih signalov v časovni domeni. Vpliv različnih velikosti eliptičnih površin na vibracijske signale v frekvenčni domeni je bil majhen. Raziskava ponuja pomembne vpoglede za optimizacijo tekalnih površin kotalnih ležajev.
Keywords: biomimetic surface texture; biomimetična površinska tekstura; kotalni ležaji; pomanjkljivo mazanje; rolling bearings; starved lubrication; tribological and friction-induced vibration; tribologija in vibracije zaradi trenja