Pregled zdravilnih učinkovin za zdravljenje depresije - Anderluh, Marko (Farmacevtski vestnik, 2010)
Depresivna motnja je najpogostejša duševna bolezen v svetovnem merilu, po predvidevanjih pa naj bi kmalu zasedla prvo mesto po pogostosti med vsemi obolenji v razvitem svetu. Potek bolezni zaznamujejo epizode depresij z vmesnimi remisijami. Zaradi kompleksne klinične slike je pogosto neprepoznana in zato nezdravljena. Farmakoterapija z antidepresivi je poleg psihoterapije glavni pristop za zdravljenje depresivnih motenj. Temelji na številnih hipotezah, ki se dopolnjujejo v zapleteno sliko etiologije bolezni. V prispevku je podana sistematična klasifikacija antidepresivov, njihov mehanizem delovanja, stranski učinki in terapevtska uporabnost.
Keywords: antidepresivi; depresija; farmakoterapija; mehanizem delovanja