Lost in translation - Vodovnik, Žiga (Teorija in praksa, 2017)
Članek nudi kritično refleksijo glavnih teorij demokracije v "kratkem 20. stoletju" in ugotavlja, da na prvi pogled heterogene in medsebojno izključujoče se obravnave povezuje podoben sentiment - politična agorafobija in hkratno "privatiziranje" demokratične ideje, ki utrjuje prepričanje, da demokracija ni univerzalno aplikabilna, saj je stvar zelo specifičnega civilizacijskega okolja. V nadaljevanju avtor identificira nesoglasje med etimološkim izvorom oziroma izvirnim pomenom demokracije in njenim razumevanjem danes. Ugotavlja, da demokracija v resnici nikoli ni pomenila vladavine (archos) ljudstva, saj je bila rojena kot ideja, ki je opozarjala na moč ali zmožnost (krátos) ljudi (demos).
Keywords: Democracy; Demokracija; depolitizacija; election; Elections; Political representation; Politično predstavništvo; Volitve