Do mass media portray Europe as a community? - Adam, Silke (Javnost (Ljubljana), 2008)
Članek analizira, ali (in kdaj) mediji obravnavajo Evropo kot "skupno skupnost" ali pa ostajajo nacionalno omejeni. Predstavljanje Evrope kot skupnosti pomeni, da mediji (1) obravnavajo evropske akterje in akterje iz članic EU, (2) predstavljajo medsebojno povezanost teh akterjev in (3) omogočajo izražanje podpore in kritike, ki presega nacionalne okvire. V analizi sta bili uporabljeni metodi analize besedil in analize omrežij. Primerjava razprav o širitvi EU in skupni ustavi v osrednjih nemških in francoskih časopisih kaže, da so v prikazovanju Evrope kot skupnosti razlike tako med državama kot znotraj njiju. Razlike v časopisih odražajo odnos med stališči nacionalnih elit in javnega mnenja do specifičnih vprašanj.
Keywords: Europe; Evropa; Evropska unija; European Union; mass media; množični mediji; communication; komuniciranje; javnost; javno mnenje