Metaphors in the discourse of the national - Šarić, Ljiljana (Družboslovne razprave, 2015)
Članek nudi splošen pregled prekrivajočih se področij raziskovanja metafor ter raziskovanja "nacij" in "nacionalnega", pri čemer obravnava ravni, na katerih je metafora relevantna za preučevanje teh konceptov. Mnoge študije primerov, ki se osredotočajo na specifična vprašanja, kot je evropska integracija, so pokazale, da metafore igrajo določeno vlogo pri ustvarjanju tako nacionalnih kot nadnacionalnih identitet (glej npr., Marks 2004; Hüllse 2006; Musolff 2000 itn.). Vendar pa še vedno manjka splošen pregled ravni, na katerih so metafore relevantne pri proučevanju "nacionalnega". Pričujoča študija te ravni obravnava tako, da se osredotoča na tri teme: banalno nanašanje na nacijo kot poosebljenega individuuma in možne implikacije tega nanašanja, metafora družine kot ključno metaforo, ki konstituira nacijo, in povezane koncepte v javnem in nacionalističnem diskurzu ter tip in vlogo metafor v znanstvenem raziskovanju nacij.
Keywords: Metafora; Metaphor; Nacionalizem; Nationalism; Narodna identiteta; National identity