Ljudje na poti med pandemijo covida-19 - Krampl, Pia (Svetovi (Ljubljana), 2026)
Članek raziskuje povezavo migracij in zdravja ter dostopa do zdravstva ljudi na poti, med katerimi so osebe s statusom begunk_cev, prosilk_cev za azil in oseb z dovoljenjem za zadrževanje, med pandemijo covida-19 v Sloveniji. Analizira gradivo, ki je bilo leta 2021 zbrano v okviru mednarodnega projekta Sonar-Global, in sicer kot del etnografske raziskave v Lju-bljani z imenom Covid-19: ocena ranljivosti in vključevanje skupnosti. Pokaže na dejavnike, ki presegajo formalni dostop do zdravstvenih storitev in vplivajo na zdravje ljudi na poti.
Keywords: anthropology of migration; Antropologija; antropologija migracij; Begunci; begunke; Covid-19; Etnologija; health; healthcare; Izseljevanje in priseljevanje; ljudje na poti; Medicinska antropologija; migracija; migration; pandemic; pandemija; people on the move; refugees; Zdravje; Zdravstveno varstvo; zdravstvo