Vrednotenje trajnostnega razvoja občine Rogatec v luči Evropskega zelenega dogovora - Kitak, Špela (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2025)
Koncept trajnostnega razvoja je v zadnjih desetletjih postal glavno vodilo evropskih politik, sprejetje Evropskega zelenega dogovora pa je še spodbudilo njegovo udejanjanje. Članek na primeru manjše slovenske občine Rogatec prikazuje realizacijo občinskih projektov, ki so se v izbranem obdobju 2014–2024 vsebinsko navezovali na vsaj eno izmed ključnih področij Evropskega zelenega dogovora. Raziskava je osvetlila neenakomernost financiranja projektov in področij ter razvojne prioritete lokalne skupnosti. Največ projektov in finančne podpore je bilo usmerjenih na področje gradnje in prenove z učinkovito uporabo energije in virov ter v zagotavljanje osnovne infrastrukture, medtem ko med projekti ni bilo zaznati spodbujanja pravičnega, zdravega in okolju prijaznega prehranskega sistema ter oskrbe s čisto in varno energijo po dostopnih cenah. Projekti so bili v največji meri financirani iz proračunskih sredstev občine, pri čemer se je njihov obseg po letu 2019 spodbudno povečal.
Keywords: countryside; European Green Deal; Evropski zeleni dogovor; municipality of Rogatec; občina Rogatec; podeželje; Slovenia; Slovenija; sustainable development; trajnostni razvoj