Selected agro-climatic characteristics and wine-grape yields in the Southern Moravia - Antoš, Ondřej (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Razmere, primerne za uspevanje vinske trte, najbolje ponazarja vsota povprečnih dnevnih temperatur višjih od 10 0C (TS10) v obdobju od aprila do septembra. Padavinske razmere obravnavanega območja v rastni sezoni so predstavljene s pomočjo podatkov o količini padavin, vlažnostne razmere od junija do avgusta pa s pomočjo Seljaninovega hidrotermičnega koeficienta (HTC). Vrednosti HTC pritrjujejo znanemu dejstvu, da spada Južna Moravska med najbolj sušna območja na Češkem. Posebna pozornost je v prispevku namenjena tudi vinski letini in vremenskim pogojem v letu 1997, ki je bilo z meteorološkega vidika neobičajno.
Keywords: climatology; klimatologija; agrometeorologija; vinogradništvo; Moravska