Konceptualizacija teoretskega modela virov spoprijemanja s stresom pri ohranjanju zdravja med prestrukturiranjem podjetja - Urdih Lazar, Tanja (Teorija in praksa, 2019)
Namen članka je na podlagi kritičnega pogleda na teorije spoprijemanja s stresom izoblikovati nov konceptualno-teoretski model varovalnih mehanizmov zdravja, predvsem duševnega, med delavci, izpostavljenimi prestrukturiranju podjetja. V uvodnem delu članka se osredotočamo na opredelitve organizacijskega prestrukturiranja in njegove posledice za zdravje, blaginjo oz. srečo ter obravnavamo teorije spoprijemanja s stresom, predvsem tiste, ki temeljijo na virih spoprijemanja. V osrednjem delu članka je podrobno predstavljen nov teoretski model, ki nadgrajuje obstoječe, omejene modele, s tem da vzpostavlja jasne odnose med viri spoprijemanja s stresom in zdravjem ter omogoča tako proučevanje posameznih virov kot tudi njihovo delovanje v medsebojni interakciji.
Keywords: Enterprises; Health; Podjetja; Prestrukturiranje; Restructuring; Stres; Stress; Zdravje