The middle construction in minimalist syntax - Lenardič, Jakob (ELOPE (Ljubljana), 2018)
Pričujoči prispevek obravnava vezljivost angleške in slovenske srednjiške zgradbe z vidika minimalistične skladnje. Prispevek najprej predstavi Brueningovo (2012) skladenjsko razčlembo srednjiške zgradbe, kjer ključni del skladenjske izpeljave sloni na fonološko ničtem skladenjskopomenskem operatorju. v formalnopomenskem smislu je tovrstni operator funkcija, ki uvaja eksistencialni kvantifikator, ta pa se v pomenski ravnini veže s spremenljivko, ki jo uvaja jedro zveze glagolskega načina voice. Prispevek tudi predloži, v nasprotju z Brueningom (2012), da prislovna zveza v srednjiški zgradbi ni pomenski argument ničtega operatorja. v povezavi s slovenščino prispevek argumentira, da prosti morfem se igra podobno vlogo v povezavi z vezljivostjo kot angleški ničti operator.
Keywords: argumentna struktura; minimalistična skladnja; povratni morfem; srednjiška zgradba; vezljivost