Modelling of an electrohydraulic proportional valve with a synchronous motor - Milecki, Andrzej (Strojniški vestnik, 2015)
Elektrohidravlični servopogoni se lahko krmilijo z električnimi ventili dveh vrst: servoventili ali proporcionalnimi ventili. Danes se najpogosteje uporabljajo proporcionalni ventili, saj izpolnjujejo večino potreb industrijskih aplikacij in so obenem precej cenejši od servoventilov. Vreteno proporcionalnega ventila upravljata en ali dva elektromagneta. Vreteno odpira hidravlične prehode ter tako omogoča gladko in zvezno nastavljanje pretoka ali tlaka v odvisnosti od električnega vhodnega signala. Osnovna konstrukcija tovrstnih ventilov je bila opredeljena že pred 30 leti in od tedaj na tem področju ni bilo bistvenega napredka. Mnoge raziskave in objave o elektrohidravličnih ventilih so bile posvečene izboljšavam lastnosti teh pogonov z implementacijo sodobnih oblik in načinov krmiljenja. Le nekaj del pa se je ukvarjalo s parametri elementov elektrohidravličnega pogona ter z iskanjem novih rešitev za zelo natančno gibanje delov ventila, kot je npr. vreteno. Kot pogonski del drsnega elementa v proporcionalnih ventilih se danes najpogosteje uporabljajo proporcionalni elektromagneti. Čeprav so znani že zelo dolgo, pa le nekaj rešitev uporablja koračne ali enosmerne motorje. Zato smo se odločili za uporabo novega elektromehanskega aktuatorja v proporcionalnem ventilu - sinhronskega motorja s trajnim magnetom (PMSM). Ta motor ima zelo dobre lastnosti in lahko zagotavlja zelo dobro natančnost pozicioniranja.
Keywords: elektrohidravlika; proporcionalni ventili; sinhronski motorji