Knjiga kot premična kulturna dediščina v portalu DEDI - Vodopivec, Ines (Knjižnica, 2010)
Projekt Digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem (DEDI II) je prototipni raziskovalno-razvojni projekt (2009-2010) in predstavlja prvi poskus večmedijske digitalne predstavitve slovenske naravne in kulturne dediščine in interdisciplinarno združuje delo različnih kulturnih in izobraževalnih institucij, s čimer so bile na enem mestu zbrane verodostojne, kakovostne in kompleksne vsebine štirih vrst dediščine (nepremične, premične, žive kulturne ter naravne) z namenom, izobraževati in približati dediščino najširši javnosti in jo spodbuditi k soustvarjanju jutrišnje dediščine. Za potrebe projekta je bil narejen podroben tezaver dediščine, ki združuje do sedaj znane in na novo dopolnjene taksonomije za posamezne vrste de-diščine. Ustanovljena je bila strokovna uredniška skupina, ki skrbi za kakovost objavljenih vsebin. Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) je kot ena temeljnih ustanov za hranjenje in zbiranje slovenske pisne kulturne dediščine sodelovala že pri zasnovi pilotnega projekta DEDI, v nadaljevalnem projektu pa je z digitalizacijo pomembnih zgodovinskih in literarnih del v okviru premične dediščine prispevala k primerni zastopanosti virtualne knjige na spletnem portalu DEDI.
Keywords: premična kulturna dediščina; digitalne zbirke; taksonomije; tezavri; spletni portali