Ledenik pod Skuto kot pokazatelj podnebnih sprememb v slovenskem delu Alp - Pavšek, Miha (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU že več kot šest desetletij opravlja redne meritve Triglavskega ledenika in ledenika pod Skuto. Oba ledenika se v zadnjem desetletju in pol intenzivno krčita. S krčenjem ledenika pod Skuto prihaja vse bolj do izraza pomen njegove senčne lege na vznožju okoliških ostenij. S primerjavo dinamike krčenja ledenika in izbranih meteoroloških kazalcev primerljivih opazovalnih postaj izpostavljamo pomen in stopnjo vplivanja podnebnih sprememb na ta, najbolj jugovzhodno ležeč ledenik na območju Alp.
Keywords: glaciologija; ledeniki; meritve; podnebne spremembe; Kamnik–Savinja Alps; Kamniško-Savinjske Alpe; Skuta