Uporabnost obdelave z abrazivnim vodnim curkom v orodjarstvu - Juriševič, Boštjan (Strojniški vestnik, 2005)
Obdelava z abrazivnim vodnim curkom (AVC) je neobičajni postopek, ki temelji na odnašanju materiala obdelovanca kot posledice erozije trdih abrazivnih delcev, pospešenih z vodnim curkom velikih hitrosti. Prednost AVC pred drugimi odrezovalmini postopki je v zmožnosti obdelave praktično kateregakoli materiala in zanemarljivi toplotno prizadeti coni v obdelovancu. Poleg tega je obdelava z AVC ekološko zelo sprejemljiva, saj uporablja le vodo in naravne abrazive. Področje uporabe AVC sega od čiščenja in utrjevanja površin, kjer se večinoma uporablja le vodni curek (VC), obrisnega rezanja, teksturiranja, frezanja pa vse do preoblikovanja in uporabe v medicini. Razvoj tehnologije z namenom povečati natančnost obdelave gre v smeri uporabe visjih tlakov ter manjših premerov curkov in finejših abrazivov, kar bi odprlo številne možnosti na področju mikro obdelave. V prispevku so opisane najnovejše raziskave s področja obdelave z AVC in VC, pri katerih je bil Laboratorij za alternativne tehnologije (LAT) dejavno udeležen.
Keywords: orodjarstvo; obdelave s curkom; curek vodni; curek abrazivni; abrazivni vodni curek